DH-MC srl

Ingénieur-conseil amiante

Asbest - Gebruik

Asbest trok de aandacht aan van bepaalde industriëlen tegen het einde van de 19e eeuw voor zijn weerstand tegen hitte, vuur, spanning, elektrische en chemische aanval, en voor zijn absorptiecapaciteit.

 

In de losgebonden vorm, is het vaak gebruikt in vele leiding isolaties en vlokkig bekleding, alsmede bladen, vilt, lijmen, mastieken, kartonnen platen, gevlochten of geweven.

 

Het word ook (in hecht gebonden vorm) gevonden in cement producten (asbestcement) of in verschillende bindmiddelen (lijm, verf, pakkingen, gips mortel, asfalt, frictiemateriaal en zelfs de weg asfalt of verzegeling, ...). Het is ook gebruikt voor remblokken of  ketel bekleding, of in elektrische ovens. Het is massaal gebruikt in gebouwen voor zijn vlam vertragende eigenschappen, isolatie, flexibiliteit, treksterkte en soms ook wegens zijn weerstand tegen chemicaliën.


Maar vanwege hun chemische samenstelling en fysische eigenschappen, kunnen deze vezels een ernstige bedreiging voor de gezondheid vormen. Het inademen van asbestvezels veroorzaakt asbestose (longfibrose), longkankers, kanker van het pleura (mesothelioom) en kanker van het strottenhoofd en maagdarmkanaal. De slachtoffers van deze ziekten zijn voornamelijk de "asbest werknemers", maar ook mensen die door de omgeving en vaak zonder hun medeweten blootgesteld worden.


De detectie van het asbest in de materialen wordt op basis van de optische eigenschappen van de vezels gebaseerd, bekeken met een microscoop onder gepolariseerd licht in fasecontrast. De laboratoria voor deze analyses worden goedgekeurd naar het koninklijk besluit van 31 maart 1992 (groepen 2 en 6).

Hieronder een aantal voorbeelden van vintage reclames outing van asbestproducten ... Pas op schok!